Zlatyu Boyadzhiev (1903-1976), Bulgaristan’ın en önemli ressamlarından… Bugün Plovdiv olarak bilinen Filibe şehri ile ilgili resimleri meşhurdur.
Boyadzhiev’in eserlerini incelerken, 1951 öncesi ve sonrası olarak ayırmak gerektiğini unutmayın! Zira, 48 yaşında felç geçirir ve sağ eliyle fırça tutamaz hale gelir. Ancak hastalığıyla mücadele eder ve sol eliyle yeni eserler oluşturmaya başlar. Oluşturduğu eserler, sanatseverlere farklı ufuklar açar.
Boyadzhiev’in tablolarında, Van Gogh ve Bruegel’in etkilerini görmek mümkündür. Örneğin, War in Peace ya da Donkeys in Brezovo Village adlı tablolarında, Van Gogh’un fırça tekniği ve renklerinin işaretleri açıktır. Benzer şekilde, Pernik Mines in Winter, Winter in Plovdiv gibi eserlerinde de Bruegel’in klasik köy sahnelerini ve renk paletini fark edebilirsiniz.
Boyadzhiev’in eserleri, döneminin kırsal yaşamına şahitlik etmesi bakımından da oldukça değerlidir. Giysiler, yapılan şenlikler, çalışma şekilleri, eğlence geleneklerini gösteren tabloların, dönemin özelliklerini gösterdiği söylenebilir. Ayrıca, Kuzey Avrupa ülkelerinin sanayileşmeyi ve sanayileşmenin olumsuzluklarını çoktan yaşadığı bir dönemde, kırsal sahnelerin ön planda olduğu bu tablolar ilgi çekicidir. Madencileri resmettiği birkaç eseri dışında, kırsal kesimin hayatının resmedilmesi, Plovdiv/Filibe’yi “Avrupa’nın Doğusu” klişesi içerisine de yerleştirir. 1930’lu yıllarda Türkiye’de ressamların kırsala giderek buradaki hayatı resmetmeleri, Boyadzhiev’in çizimleriyle aynı paralelde değerlendirilemese de; kırsal kesimin temsili açısından dönemsel benzerliklerden bahsedilebilir.
Aşağıda Boyadzhiev’in, Bulgaristan Ulusal Müzesi’nde yer alan eserlerinin fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.
Fotoğraflar: Dr. Hümeyra Türedi
Kaynak: Bulgaristan Ulusal Müzesi