Kategoriler
Sanat

Barok ve İsa’nın Bedeni: Caravaggio Örneği

16. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkan sanatsal üslubun adı Barok’tur. Peki, nedir Barok üslubu? Öncelikle, Barok üslubunun Hristiyanlık dini ile yakından ilintili olduğunu belirtelim. Neden? Çünkü o dönemde, Protestanlığın yayılması Katolikliği tehlikeye düşürmüştür. Katolik ruhun tekrar canlandırılması için Kilise, Karşı-Reform hareketi başlatır. Bu reform hareketi ise sanatı bir propaganda aracı olarak kullanır. Roma Kilisesi, Karşı-Reform hareketiyle sanatı ve sanatçıyı koruyan bir tavır takınır.

İşte bu yüzden, Barok üslubunun gelişimini anlayabilmek için, Protestanlık ve Katoliklik arasındaki bazı farkları bilmek gerekir.


Kategoriler
Tarih

17.Yüzyıl İstanbul’unda Su, Kahve ve Boza

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde 17.yüzyıldaki su, kahve, boza gibi sıklıkla tüketilen içecekler hakkında bazı bilgiler verir. Eserinde, o dönem popüler olan 241 içeceğin adı vardır. Verdiği içecek isimlerinin arasında alkollü içeceklerin de bulunduğu muhakkak… Ancak Evliya Çelebi’nin bahsettiği şerbet şarapların hangisinin alkollü olduğunu anlamak oldukça zordur. O dönemde tedavi amaçlı üretilen şarapların varlığı da düşünüldüğünde bu işin zorluğu daha kolay anlaşılabilir.

Kategoriler
Siyaset Tarih

Atom Bombası Düştükten Sonra…

6 Ağustos’ta Hiroşima’ya atılan atom bombası, insanlık tarihindeki nükleer silah çağını da başlatmış olur. Bundan sonra devletler, silah yarışına girerek, kaynaklarını en yok edici silahı icat etmek için kullanmaya başlarlar. Bu silahlanmanın insanlığın zararına olduğunu anlatmak için belki de atom bombasının neden olduğu yıkım ve travmayı daha fazla dile getirmek gerekir.